Съпругата на премиера на Великобритания е дъщеря на богаташ №6 на Индия

Фината индийка е първата „първа дама“ на кралството без английско гражданство

Премиершата премести фискалния си адрес на Острова след атаки за укрити данъци

 

Жените из света, които според богаташката библия „Форбс“ притежават повече от един милиард долара, вече са над сто. Мнозинството от тях са получили многото пари като наследство, но не са ги профукали за удоволствие или в налудничави инвестиции, а са успели да ги увеличат чрез успешни стопански начинания. За разлика от мъжете – милиардери, свръхбогатите дами по принцип не обичат да парадират с маркови тоалети и аксесоари, с баровски частни джетове, луксозни яхти и фараонски вили. Интересното е, че най-често те държат на семейството, добри майки и съпруги са, а хобитата им са определено интелектуални – литература, театър, опера, живопис и т.н. Като понякога в овладяването на тези прекрасни отдушници за бягство от тягостното ежедневие и за житейско равновесие милиардерките достигат истинско професионално равнище. Разбира се, всяко правило си има изключения – не една и две свръхбогати дами са се влюбвали по няколко пъти, топвали са се в скандали, политали са в химерни висини на крилете, така да се каже, на забранени от живота неща. Но винаги са съумявали отново да стъпят здраво на земята, сякаш, за да опазят натрупаното от деди, бащи и самите тях богатство. В следващите десет съботни броя на „Труд news“ ще разкажем за първите десет милиардерки в света всичко онова, което може да се побере в две вестникарски страници. Продължаваме с Акашата Мурти.

Когато на 25 октомври 2022 г. лидерът на английските консерватори Риши Сунак бе избран за министър-председател на Великобритания, първото нещо, което медиите на Острова написаха за неговата съпруга Акашата Мурти, бе, че тя е много по-богата от споминалата се малко преди това кралица Елизабет II. Макар че никой в Обединеното кралство не можеше да каже точно какво е паричното изражение на състоянието на безкрайно обичаната владетелка – приживе финансовите експерти обикновено го пресмятаха между 400 милиона и милиард и половина паунда, твърдението, че поредната „First Lady” или „Първа дама“ е свръхбогата запали въображението на англичаните. И под път и над път се заговори за суми, подреждащи елегантната четирийсетгодишна индийка в класацията на първите стотина планетарни милиардерки, тоест догадките бяха, че тя притежава богатство, измервано в милиарди поне с две цифри.

Все пак някой се сети, че когато през 2020 г. съпругът ѝ бе назначен за канцлер на хазната или иначе казано за министър на финансите, лейди Сунак бе оповестила съвсем добронамерено имотното си състояние. И бързите репортерски справки показаха, че то възлиза на около един милиард долара в акции на проспериращия IT гигант “Infosys” на баща ѝ Нараяна Мурти, плюс между двеста и триста милиона долара от съвместния бизнес с нейния единствен брат Рохан.  Въобще, богатството на „премиершата“ може би наистина бе по-голямо от това на починалата кралица, но в никакъв случай то не бе „умопомрачаващо“, както мълвата твърдеше. Ех, нейното завидно имотно състояние ѝ докара проблеми, които принудиха премиера да защитава себе си и жена си от злостни нападки, но за това по-нататък.

От десетина години премиершата живее в Обединеното кралство.

Както може да се прочете в повечето биографични бележки за Акшата Мурти, тя обаче не изживява своето детство и въобще цялата си младост в характерния за дъщерите на милиардерите на Индия разкош и лукс. Само няколко месеца след раждането ѝ на 25 април 1980 г. в южния индийски град Хубли момиченцето е изпратено да го гледат бабата и дядото по майчина линия. Те живеят в предградието Джаянагар на култовата сега метрополия Бенгалор, като дядото е известен там хирург, а бабата – гимназиална учителка. Причината малкото момиче да бъде дадено на родителите на майката е тази, че таткото Нараяна – IT специалист и майката Судха – първата жена инженер в прочутия автомобилен концерн „ТАТА“, стартират в Мумбай тяхната технологична фирма и бъдещ колос на информатиката “Infosys”.

„Два месеца след като се роди в Хубли – ще ѝ напише по-късно бащата в нарочно писмо, публикувано в Индия в книга за послания на известни родители до техните деца – ние те доведохме в Мумбай. Но доста бързо разбрахме, че е трудно да отгледаш дете и да правиш кариера рамо до рамо и като съпрузи, и като съдружници. Затова решихме, че ще прекараш първите години от живота си при твоите баба и дядо“. Но откъсването от дъщерята и голямото разстояние, което дели двамата млади родители от нея, им тежи и таткото ще напише още във въпросното писмо: „Всеки уикенд летяхме с майка ти от Мумбай до най-близкото до дома на нейните родители летище и след това наемахме кола, за да дойдем при теб. Беше много скъпо, но не можехме да свършим нищо в работата си, ако не те прегърнехме поне веднъж в седмицата“.

Акшата завършва методистката прогимназия за момичета „Балдуин“ в Бангалор, след което тя и отглежданият също от бабата и дядото в Джаянагар по-малък брат Рохан най-после отиват при техните родители в Мумбай. Но там няма сладките глезотии, на които и двамата са били свикнали до тогава – с възпитанието им се заема строгата мама Судха. Като начало тя им забранява да гледат телевизия, а после ги принуждава да ходят на училище само с рикша – бутаната от тях самите с педали триколка, която използват всичките им съученици. Няма значение, че майката и бащата вече са може би най-богатото семейство на Мумбай и са в състояние да предоставят на двете си деца без никакъв проблем кола с личен шофьор. В същото време разтухата в семейството се състои основно в четенето на книги на европейските и индийските класици, както и на разговори по три основни теми – история, физика и математика.

Вече изискана млада дама, след като завършва гимназия в Индия, Акшата отлита за Съединените щати, където най-напред учи френски и икономика в университета „Claremont McKenna“ в Калифорния. После известно време следва в института за фешън-дизайн и маркетинг в Лос Анджелис, където получава бакалавърска степен. През 2004 г. се записва в престижния станфордски университет, за да стане магистър по бизнес администрация, а може би и за да си намери достоен съпруг. И видиш ли ти, именно там, в може би най-таченото висше учебно заведение на Америка, изтънчената девойка се запознава с някой си Риши Сунак – британец от индийски произход и носител на поименна студентска стипендия от Обединеното кралство.

Двамата са красиви, свръхинтелигентни, луди са по студентските купони, на едни и същи години са, като Акшата е само с две седмици по-голяма от Риши, харесват се и се ражда идилия. Скъсвайки с ценностите на индийското общество, където кастовата организация все още е норма на социално съществуване, родителите на девойката приемат тя да се омъжи за момък от по-ниска, разбирай по-бедна, класа – Риши е син на обикновен лекар от южноанглийския град Саутхемптън и на фармацевтка. Но защо правят тази необичайна за общественото им положение стъпка – ами британецът-индус просто ги спечелва, когато дъщерята го представя на майка и баща. И в писмото, с което дава съгласието си тя да се омъжи за своя избраник, вече мултимилиардерът Нараяна Мурти подчертава: „Малко съм тъжен и ревнив, но признавам, че Риши Сунак отговаря на всичко онова, което ти ми бе казала за него предварително: той е брилянтен, красив и преди всичко честен.“

Сватбата е вдигната в Бенгалор през 2009 г., като гостите са повече от 1000 – политици, известни бизнесмени, телевизионни и кино-звезди, прочути играчи на крикет – любимия спорт и на старото, и на младото семейство.

Веднага след страхотния купон младоженците се преместват в Съединените щати, където Риши е поканен на работа като инвестиционен банкер в авторитетната кредитна институция “Голдман Сакс”. Но още докато той учи, някъде в периода 2006 – 2008 година, нищо, че е наследница на най-мощната индийска IT-компания, вярна на голямата си любов към модата, Акшата успява да основе собствена дизайнерска къща. Когато се омъжва обаче, е принудена да я закрие, за да бъде по-близо до съпруга си и пръкналите се междувременно две дъщерички – Анушка и Кришна. Като не се отказва от собствен бизнес, но вече той е в „семейния коловоз“ на авангардните технологии и както стана дума, управлява го не сама, а с по-малкия си брат Рахан.

С първата дама на САЩ Джил Байдън.

Но голямата любов към модата остава и вече като премиерша тя успява да наложи визията си за сдържана елегантност и дискретен лукс в щаб-квартирата на правителството на Обединеното кралство на №10 на прочутата „Даунинг стрийт“ в Лондон. Като предпочита както в тоалетите, така и в обзавеждането, да се отдава почит към майсторството на занаятчиите и от Обединеното кралство, и от Индия. „Най-малкото, което можем да кажем за нашата премиерша, е това, че тя налага в своя стил индийския си произход и че се гордее с него, смесвайки обаче английски и индийски препратки“ – обясни лондонският в. „Таймс“. С нейните бели маратонки „Гучи“, с нейните черни кожени обувки „Биркенсток“ с шипове, които комбинира с рокли с щампи, според влиятелния всекидневник съпругата на Риши Сунак си играе с кодовете на спортното облекло, но запазва визията на първа дама. Няма грешка във вкуса си, притежава модерен и много естествен дизайнерски нюх, като избира винаги визии, които никога не са крещящи, може би и за да изглежда по-близо до съгражданите си и за да не се откъсва от реалността. „От друга страна госпожа Мурти знае много добре, че това, което носи, ще бъде проверено подробно какво е, от къде е и поставено в контекста на надвисналата над британците криза в житейските им разходи“ – обобщава „Таймс“, давайки да се разбере, че тоалетите на милиардерката и първа дама на Великобритания никога не са свръх скъпи.

Модата остава голямата ѝ страст.

Връщаме малко лентата назад, за да припомним с няколко думи главоломната кариера на съпруга на Акшата – Риши Сунак, с когото тя напуска САЩ през 2012 г. и отива да живее в неговата родина. Ами през 2015 г. той е избран в района Ричмънд на графство Йоркшир за депутат в Камарата на общините от Консервативната партия. Две години по-късно е назначен за главен секретар на Министерството на финансите,  през 2020 г. Борис Джонсън го прави финансов министър в неговия кабинет, през есента на 2022 г. оглавява консерваторите и след оставката на предшественичката си Лиз Тръс е назначен за министър-председател на Обединеното кралство. И тук трябва да се напише онова, което медиите на Острова винаги подчертават – във всеки етап от политическата кариера на съпруга си Акшата Мурти е винаги до него, участва в предизборните му кампании, в неговите всевъзможни политически инициативи, въобще тя е най-вярната му подкрепа.

Подкрепя съпруга си в политиката.

Но, както писа неотдавна лондонският вестник „Индипендънт“, точно по времето, когато Риши Сунак поема кормилото на Великобритания, съпругата му е изключително напрегната. Просто защото освен, че медиите я раздухват като милиардерка, те не пестят и разкритията си за недвижимите имоти, които притежава семейството ѝ, намеквайки, че може би те не са били придобити без облагодетелстване на съпруга ѝ от политиката. Става дума за къща с пет спални, оценена на 7 млн. паунда в хитовия квартал на Лондон „Кенсингтън“, за селско имение за над 10 млн. паунда в избирателния район на Риши – Йоркшир, за апартамент в баровската част на Западен Лондон, който не е по-евтин от 5 млн. паунда и накрая за мезонет на плажа „Санта Моника“ в Калифорния за 5,5 млн. паунда.

И естествено е да бъде напрегната премиершата, защото антените ѝ на интелигентна дама долавят зад поднесеното от медиите като сензация имотно състояние на семейството нещо по-голямо, по-дръзко и болезнено. Ами, в началото на април миналата година влиятелният в. „Гардиън“ пресмята, че от 2015 г. изключително богатата индийка е получила 54,5 милиона паунда дивиденти от технологичната група „Infosys“ на баща ѝ вече с капитализация от над 100 млрд. долара. Като обаче дъщерята не била платила на английската хазна 20 млн. паунда, с които би трябвало да бъде обложена получената лично от нея сума. Но лейди Сунак се оправда, че не била декларирала на Острова страшно многото пари по простата причина, че тя никога не е била британска гражданка, единственият ѝ паспорт бил индийски, а фискалният адрес – в родината. Да, ама „Гардиън“ припомни, че от десетина години премиершата живее в Обединеното кралство, ползва благата му, диша неговия въздух и би трябвало да си плаща данъците като всеки негов жител. И тогава министър-председателят направи това, за което стана дума в началото – защити съпругата си, заявявайки пред репортери: „Жена ми е родена в Индия, израснала е там и не би било разумно или честно да искам от нея да прекъсне връзките със страната си, само защото е омъжена за мен“. Веднага другият лондонски всекидневник „Индипендънт“ обяви, не само че премиерът не е убедил никого с изявлението си, но и намекна, че в миналото той бил бенефицент на брокерски къщи и финансови институции от двете райски данъчни убежища – Британските Вирджински острови и Каймановите острови…

С двете си дъщерички – Анушка и Кришна.

И кой спаси семейната чест и може би дори премиерското кресло на Риши Сунак в завихрилия се скандал? Лейди Сунак, разбира се, която броени дни след „защитата“ на съпруга и изправена пред множество нелицеприятни разкрития посочи в нарочно отворено писмо, че ще плати на британската агенция по приходите със задна дата и с лихвите всички данъци и такси, дължими според медиите, а не според английските закони. Нещо повече – първата дама обяви, че повече няма да „претендира данъчни отстъпки“ и увери, че от оня момент нататък ще плаща данъци в Обединеното кралство върху всичките си „световни приходи“. „Правя го, защото искам да бъда като всички останали британци, а не защото правилата и законите ме принуждават“ – подчерта Акшата Мурти, изтъквайки в заключение, че все пак си остава стопроцентова индийка. Така Риши Сунак запази премиерския си пост, а тя продължи да бъде Първа дама. Която според медиите отвъд Ламанша сега е изключително тачена и уважавана от обикновените англичани къде заради активната ѝ благотворителна дейност, къде заради отварянето за народа на вратите на „Даунинг Стрит“ №10.