Съществуват безчислено множество актьори, които карат зрителите да плачат, но тези, които са способни да ги разсмеят, се срещат много по-рядко.

За мен киното е фарс с главно Ф.

Аз съм клоун и се гордея с това, защото публиката никога не се отегчава от комиците. Тя се отегчава само от актьори, изпълняващи любовни роли. Мога да снимам по четири филма годишно като „Крилце или кълка“, но никой не би понесъл четири филма като „Отнесени от вихъра“.

Разбираш, че си голям актьор, когато успееш да оставиш публиката безмълвна от сцена, в която ти самият нямаш реплики.

Аз съм господар на смеха и слуга на публиката.

Ако искаш да забавляваш, трябва да си готов да страдаш!

Аз съм най-обикновен човек, такъв, като всички, и имах късмет в живота не повече и не по-малко, отколкото другите. Просто някога когато ми се усмихна късмета, аз успях да го хвана и да го задържа. Той и досега е с мен, и аз съм щастлив!

Страхът е необходим, за да надхвърлиш себе си.

Има едно чувство, което много обичам да изразявам посредством героите си – простодушието. Забавно е да бъдеш стар, простодушен господин.

Отказах се от риболова в деня, в който забелязах, че когато ги улавях, рибите не потръпваха от радост.

Ако имате прашинка на сакото, хората единствено това ще забележат.

Най-важното е човек да умее да се надсмива над самия себе си, оставайки чужд за фалша на света.

Няма значение дали имате стил, репутация или пари. Ако нямате добро сърце, нищо не струвате!

Обичам да ходя на гробища. Там, в крайна сметка, се срещат мълчаливи хора, които на никого не пречат.

Не говорете за мен твърде много, деца мои! В крайна сметка им толкова много хора по света които са много по-интересни от мен.

Луѝ Жермѐн Давѝд дьо Фюнѐс дьо Галарза̀от малък мечтае за голямата сцена. Работи почти всичко, което му попадне, преди да я покори тотално – счетоводство, кожухар, чистач на обувки, търговия. Едва на 27 години попада в театъра. И тази любов е напълно споделена. В началото на кариерата си, която започва доста късно за актьор, му възлагат предимно романтични роли. Талантът му на комик е открит едва на 44-годишна възраст в комедията от 1958 г. „Ни чул, ни видял“.

А ние ще го запомним с невероятните му роли – като актьор в цели 152 филма, автор на сценариите на 6 и режисьор на „Скъперникът“.