Един от най-красивите и мечтателни романи в историята на литературата – „Вино от глухарчета“ от Рей Бредбъри,  оживя за първи път на театралната сцена в България, на Голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев“.

Авторът на романа – американецът Рей Бредбъри (1920-2012), е световно признат писател фантаст, чието перо е деликатно и същевременно способно да накара читателя да се рее свободно из вълните на въображението. Удоволствието да достигаме до словото на Бредбъри дължим на преводачката Жени Божилова.

Режисьор на спектакъла и автор на драматизацията е Катя Петрова – една от водещите фигури в българския театър и възпитаник на голямата Юлия Огнянова. Под нейната режисура са се родили безброй куклени и драматични спектакли за деца и възрастни, представяни по целия свят – „Пер Гинт“, „Разходка с Гогол“, „Бележките под линия“, „Цар Шушумига“, „Приказка за скитника крал“, „Колекционерката“, „Семейство Замза“, „Роня, дъщерята на разбойника“, „История за чайка и банда котараци“ и много други.

В постановката участват актьорите Боян Арсов, който взривява сцената с играта си, Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов-Мич, Йордан Тинков, Кристина Янева, Ралица Туджаро, Светослав Добрев, София Трейман.

Спектакълът „Вино от глухарчета“ по почти автобиографичния роман на Бредбъри потапя зрителя във вълшебството на горещите летни вечери и ще го понесе над града на раменете на нежния, но и носещ първите есенни прегръдки вятър. Представлението е заредено с много вдъхновение, отдаденост и любов, а „любовта – това е да искаш да преживееш с някого всички годишни времена“. Главният герой в историята е Дъг – 12-годишният притежател на най-хубавите гуменки, чиито преживелици не могат да бъдат записвани в дневник, защото прелитат около нас, гонейки се една след друга. Лятото на 1928 година сякаш е най-подходящото време да бъдеш момче с нови гуменки. Лято, изпълнено с истории, спомени и приключения. Безгрижни дни на одрани колене, миризма на прясно окосена трева, машини на времето и на щастието, повдигат завесата от екипа на спектакъла.

Героят Дъглас Сполдинг – проекция на самия писател от детството му, ще открие, че лятото може да бъде много повече от минало, настояще и бъдеще, смесени в незабравимо, изгубващо се в маранята „сега“. Всяко лято времето спира и ни дава шанс да мечтаем. Това лято обаче може би ще бъде различно – може да бъде най-добър приятел, който се отдалечава, човешка машина на времето, която може да ни пренесе обратно в годините на Американската гражданска война…

Сценографията и костюмите в спектакъла са проектирани от Петя Караджова и Юлияна Войкова-Найман, композитор на музиката е Христо Йоцов, хореографията е на Анна Пампулова, въздушна акробатика – Емил Видев, мултимедия – Сотир Мелев.

www.mlt.bg