Празниците са време за хубави емоции, срещи с близки и приятели, както и за изобилие от храна и напитки. За много от нас обаче това може да се окаже истинско предизвикателство, когато става въпрос за задържане на прогреса ни във фитнеса и добрата форма, която сме постигнали. Next Level отрядът идва на помощ! Подбрали сме ти 8 полезни съвета, които да ти помогнат да се въздържаш от великденското преяждане.

Е, ако все пак не подействат, знаеш, очакваме те в залата всеки ден – по време на празниците и след тях!

ДА ЗАПОЧВАМЕ СЪС СПИСЪКА:

 

ТРИК 1: ХИДРАТИРАЙ СЕ
Когато си на празничната трапеза, е ключово да пиеш много вода. Дехидратацията лесно може да бъде объркана с глад.

Случвало ли ти се е след обилно хапване внезапно да изпиташ глад? Съгласи се с нас, че няма смисъл да приемаш допълнителна храна, когато всъщност тялото ти е жадно.

Винаги е добра практика да приемаш по една чаша вода или чай до 20 минути преди хранене. Това помага да оптимизираш приема на течности през целия ден и може да те предпази от прекомерното хапване.

ТРИК 2: ЗАПОЧНИ ХРАНЕНЕТО СЪС СУПА ИЛИ САЛАТА
Тъй като супите, бульоните и зелените салати са богати на вода, те насищат организма ти, подобно на самата вода. Изследванията показват, че консумацията на някои от тези предястия може да допринесе за намаляване на количеството приета храна след това и следователно натрупване на излишни калории.

ТРИК 3: ХАПВАЙ БАВНО И ЗАПОЧНИ ОТ НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕЩА НА МАСАТА
Обикновено по време на празничните обяди и вечери настроението е приповдигнато, вълнуваш се, нямаш търпение да опиташ всички вкусотии и започваш да ядеш бързо и лакомо. Познахме, нали?

Това явление е нормално, особено когато имаш пред себе си апетитни ястия като топъл козунак или ароматно агнешко. Въпреки това, ако успееш да се храниш с нормално темпо, ще почувстваш, че си сит в точния момент, когато наистина си се нахранил, а не когато вече е твърде късно и усещаш тежест.

Препоръчително е първо да си похапнеш от това, което намираш за най-вкусно. По този начин после няма да бързаш толкова за следващите ястия и ще можеш по-лесно да овладееш количеството на всяко едно от тях.

ТРИК 4: ИЗБЕРИ ПО-МАЛКА ЧИНИЯ
Размерите на порциите могат да бъдат много заблуждаващи. Дори и да се справяш добре с калкулирането на калориите, които приемаш през останалите дни от годината, по време на празниците е значително по-трудно и съществува опасност да подцениш количеството на празничните ястия.

Затова е добра идея да избереш по-малка чиния, която дори и да напълниш, ще събере по-малко храна, отколкото голямата. Съветваме след това да се въздържиш от повторното й пълнене, колкото и да е вкусно.

ТРИК 5: ПРАВИЛОТО НА 5-ТЕ МИНУТИ
Изчакай поне 5 минути, преди да посегнеш към второто ястие. Понякога не даваме достатъчно време на организма да ни сигнализира за това, че вече сме се нахранили. Затова е важно да направиш пауза, преди да продължиш с ястие номер 2 или 3.

Опитай и ще откриеш, че си консумирал достатъчно храна, без да се налага да си взимаш допълнително. Вслушвай се в сигналите на тялото си.

ТРИК 6: ХАПВАЙ ЧЕСТО, НО ПО МАЛКО
Запомни, редовното хранене е ключът към предотвратяване на преяждането. Опитай се да правиш няколко хранения в умерени и разнообразни порции през целия ден, за да поддържаш стабилно нивото на кръвната захар, да избегнеш ситуация на крайност и да не се налага да се справяш с неудържим емоционален глад.

ТРИК 7: ОСТАВИ СИ ХРАНА И ЗА ПО-КЪСНО
Ако знаеш, че вече си приел достатъчно храна, но масичката с десертите все още изглежда примамлива, припомни си, че винаги има време за похапване и по-късно. Спри за няколко минути и се занимавай с нещо друго, за да разсееш вниманието си. Това, според психолозите, е доказано действаща практика против преяждане.

Да, може да е трудно да се въздържиш, защото нашият мозък е настроен да изпраща сигнали за ситост по-бавно. Това е така поради факта, че в древността е било от жизненоважно значение да изяждаме колкото може повече, за да осигурим запаси за бъдещето, когато храната може да стане рядкост. Но помни, че днес живеем в свят на изобилие, където обядът винаги може да почака. 🙂

ТРИК 8: ИЗРАЗХОДВАЙ НАТРУПАНИТЕ КАЛОРИИ
В почивните дни разполагаш със свободно време, в което не си принуден да седиш на бюрото в офиса или пред компютъра/лаптопа у дома. След похапването, отдели време и за спорт. Разходките в планината или из градския парк са чудесен начин да се разсееш, да изгориш натрупаните калории и да ускориш метаболизма си. Красивото тяло се гради с правилно хранене, но и със спорт.

nextlevelclub.bg