НАЙ-УСПЕШНАТА МИСИС БЪЛГАРИЯ И МИСИС ЕВРОПА

КАТЯ РОУЗ:

 Умереността развива душата и образова сърцето

 Фотограф: Костадин Кръстев – Коко

Стил: Стоян Апостолов – Стоянски

Коса: Фифи – Салон Фетиш

Грим: Джулия Ангелова

Интериор – KARE DESIGN  www.kare.bg

 

Госпожо Роуз, Вие сте бизнес дама и най-успешната Мисис България и Мисис Европа, как се промени животът Ви след титлите?

Едва ли има сериозен човек, който да дели живота си на “преди титлите” и “след титлите”. Когато дните са изпълнени със съдържание, титлите, наградите, признанието нямат онзи смисъл, който повечето хора сигурно виждат, тъй като ти сам си знаеш как и колко препятствия можеш да преминеш, как понасяш удари и как се изправяш, когато някое разочарование те събори. Но, безспорно, конкурсите са предизвикателство, което те развива. Срещаш интересни, различни хора, които също са настроени да преодоляват и да побеждават. Радвам се, че имах възможността да бъда част от организацията на Мисис България, които скоро отпразнуваха 20 години от своето създаване. Подобни срещи, подобни дейности развиват душата, образоват сърцето. Всяка нова среща в живота ти дава знания за самия теб, за това какво можеш да приемеш, какво отхвърляш у другите, без кого не ти е пълен живота. Учат те да подбираш обкръжението си, възпитават чувството за стил. Много обичам думата “умереност” – тоест да подхождаш с ум и с мярка, обичам, уважавам, предпочитам умерените хора. Обучението да си умерен продължава цял живот, а конкурсите, ако разбира се, имаш правилната преценка за себе си и ставащото наоколо, развиват умереността по-бързо, иначе един човешки живот може да не е достатъчен. Освен титлите Мисис България 2011 и Мисис Европа 2012 получих и други престижни отличия в сферата на бизнеса, но, разбира се, най-голямото признание получаваш в къщи: в подкрепата и топлината от страна на семейството ми.

Какво е за Вас успехът?

Успехът. Аз не мисля за него. Ако тази дума не фигурира във формулировката на въпроса ви, сигурно никога няма да се сетя за нея. Чакайте да помисля. Успех е, когато съм спокойна. Успех е, когато вечер сме събрани около масата цялото семейство и си говорим. Успех е, когато усетя приятелска подкрепа – все едно за какво. Успех е, когато се събудя сутринта и независимо от грижите, които всеки човек има, просто се усмихна и загърбя всички страхове, притеснения и приготвя кафето с ведра усмивка . Нашият свят е красив и – да, това е успех. По отношение на работата, там има решения. Винаги вземаме правилните решения в дадената ситуация. Ситуаците се менят, решенията също. У нас повечето хора свързват успеха с работата, аз не мисля по този начин. Мисля и, че е успех да запазиш личния свят встрани от професионалния. Всеобщите измерения за успех като богатство, власт, слава са временни постижения, които в повечето случаи не носят пълно щастие и удовлетвореност, ако не сме заобиколени от любовта на хората. Вярвам, че уcпexът e пocтижим, нo изиcĸвa пpaвилнaтa формула и подходящите дeйcтвия в тoчния мoмeнт. Изобщо, явно съм склонна да търся успеха във вътрешния, личния свят, не в общоприетите белези за социална успешност, които докарват толкова хора до безсъние и лудост.

Само красотата достатъчна ли е на една жена, за да успее?

Живеем във време, когато външността е цел номер едно. Това е голяма заблуда. Знаем, че човек свиква с всичко – и с най-голямата красавица да живееш, на преден план винаги ще излезе нейният характер, начина, по който тя общува, по който посреща трудностите в ежедневието си. Така, че отново ще спомена любимата си дума: умереност – ум и мяра. Има ли умереност, има стил, има приятно, ненатрапчиво поведение. Има красиви отношения в дома. Има истински приятели. Красивата външност не е достатъчна за това. Всъщност, красотата без съдържание е изключително тежък кръст, който е разрушил душите на не една много красиви жени. Чувала съм, че най-добрият съвет от баща към син е: гледай жена ти да е умна, пък нищо, че е хубава. А и няма красота завинаги, но има грейнали красиви възрастни очи, има горда осанка, има вътрешен гръбнак, който – нали помните Станка Пенчева – “даваш ли, не пресмятай; губиш ли – не съжалявай; за всичко плащай сама и нека гордостта да изправя главата ти като железен гръбнак” – тоест красивото съдържание, вътрешната сила – те са завинаги. А външността е дар, но не е притежание. Тя е нещо, което ако не развиваш личността си, просто я губиш с времето. Вярвам ще се съгласите с мен, че правилното поведение, красивата походка, стилът на обличане и харизмата са неотменни спътници на успешната жена, която умее да комбинира ролите на грижовна майка, любяща съпруга, вярна приятелка и доказан в областта си професионалист.

 Какъв е най-екстравагантният елемент или цвят в гардероба ви? Кои са вашите предпочитани марки? 

Разбирам от мода. Занимавам се с мода и интериорен дизайн .Приятелите ми считат, че имам таланта да се обличам стилно. Не бих казала, че гардаробът ми е издържан в един или няколко конкретни цвята – имам облекло и аксесоари за всякакво настроение и за всеки случай. Обичам чантите и обувките – някои са истински шедьоври. Относно предпочитаните марки, като човек, който се занимава с мода, на първо място бих поставила Роуз Фешън като представител на американския бранд Джовани. В ежедневието си залагам на марки като Dsquared, Philipp Plein, Dolce & Gabbana, а за по- специални случаи обикновено избирам Balmain, Ermanno Scervino, Louis Vuitton, Versace, La perla, Channel, но няма правила.

Позволявате ли си импулсивни постъпки, коя беше последната?

Не съм човек, който ще зареже всичко и ще хукне нанякъде. Импулсивността е присъща на хората, които още не са опознали достатъчно добре себе си и имат повече свободно време. Имам прекалено много отговорности и съм свикнала да мисля за последствията от всяка отложена и нерешена задача. Но, когато можем да си го позволим, със семейството ми съвсем импулсивно можем да заминем къде ли не – просто, за да се порадваме на живота ни заедно .

Последният подарък, който Ви зарадва!

Много съм благодарна на родителите си, които са ме възпитали да се радвам и да ценя жестовете на внимание. Не е задължително да получа подарък в общоприетия смисъл. Примерно, снощи ми се обади приятелка, просто за да ме чуе. Каза ми, че съм от много малкото хора, на които има доверие. Ето – това е подарък. Обичам смисъла, емоцията, любовта, която хората влагат в нещо, с което да ме зарадват. И пак – може да е торта, телефонно обаждане, пътуване, нов дом или картичка – важна е вложената топлота. Тя радва душата. Аз съм от хората, които могат и с две, и с двеста и, сигурно затова успявам да разпознавам истинското от привидното.

Най-добрият житейски урок, който сте получили до момента?

Хм, сигурно това е убедеността, че животът е едно безкрайно училище, в което оцеляват любопитните, прилежните, помагащите, съчувстващите, отворените, добрите (не безхарактерните, а добрите) хора, които не мрънкат. Хората, които знаят, че всеки плюс има уравновесяващ го минус и, че от нас зависи еднакво мъдро да приемем и едното, и другото. Няма само добри, или само лоши хора. Ние сме микс. Ние сме разнообразни, радват ни различни причини, но ни боли еднакво и болка ни причиняват едни и същи проблеми: предателство, загуба, разочарование, трудно решими противоречия. Често си повтарям, че не е важно какви са ти проблемите, важно е как ги решаваш. Няма хора, които да са “хепи” и “топ” 24/7. Ние обикновено виждаме красивия резултат, но не виждаме мъчителните тренировки преди резултата. Умните хора винаги ги имат предвид, и затова уважават тези, които са постигнали нещо. Имала съм добри житейски уроци, нали?

Каква е вашата идея за благотворителност и как една известна личност може да помага най-добре?

Благотворителността е резултат от желанията на сърцето. Тръгнеш ли да пресмяташ и да говориш за това – благотворителността изчезва, изместена от пиара. Известността затова е важно да е резултат от професионално израстване, защото известните хора са следвани, копирани, по тях се равняват, те задават тона на цялото общество. Колкото и да не ни се иска, това е факт – хората следват известните и е много важно за всяка нация, кого тя е поставила в авангарда си.

Кои са личностите, които Ви вдъхновяват?

Вдъхновяват ме справящите се хора. Не е нужно те да са мъртви или канонизирани, за да ми дадат сили да се изправя и да продължа. Имам приятели, които са доста вдъхновяващи. Имам синове, които буквално ме теглят напред с добрите си сърца, със силата на духа си, с красивите приятелства, които създават. Разбира се, обичам да чета биографични книги. Обичам да гледам исторически филми, обичам да се пренасям в други епохи, където е имало всичко, което имаме и днес, само че в друга опаковка. Всяко време има нужда от герои. Винаги красотата е била и дар, и бич. Зависи накъде ще тръгнеш, зависи какъв е твоят личен избор и колко можеш да платиш за него, как държиш гарда и как издържаш на отговорността пред собствената си съвест. Обичам стоиците. Дневниците на Марк Аврелий не звучат ли съвременно и днес? Или писмата на Сенека до Луцилий за ценността на времето – единственото, което човек никога не може да върне обратно, нито да си купи, след като веднъж го е загубил. Колко сме научили от Сенека, след толкова повторения през вековете? Харесвам устрема на Опра Уинфри, отгледана в изключителна бедност, първата афро-американка, която става милиардер. Опра казва, че „Целият смисъл на това да бъдеш жив е да се развиеш до завършената личност, която ти е отредено да бъдеш.“ Тя е пример, за това, че няма значение откъде тръгваш, а накъде отиваш. Принцеса Даяна е друга жена, на която много се възхищавам. За краткия си 37-годишен живот, тя се превърна в обожавана от целия свят личност, заради своята борбеност, загриженост и всеотдайност. „Аз живея за синовете ми. Ще бъда изгубена без тях.“- казва Лейди Даяна. Биографията на Жаклин Кенеди също ме провокира. Тя създава модела на президентската съпруга, съчетавайки класа, чар, финес, упоритост и висока интелигентност. От модните среди няма как да не спомена Коко Шанел и неповторимият й нюх за модата. Избрана за една от стоте най- влиятелни личности на двадесети век. Създаденото от нея е еталон за стил и до ден днешенОбичам Мария Калас. Един от най-честните професионалисти, за които знам. Велик житейски път, без професионални компромиси. Велика жена. Колко има днес като нея? Живеем във време, когато информацията е лесно достъпна, но – отново – как разпределяме времето си и как поставяме приоритетите си.

Кои са вашите любими дестинации? Къде обичате да пътувате?

За мен е важно с кого пътувам! Не толкова посоката, а спътниците, приятелите, семейството. Светът е прекрасен. Където и да отидеш, ако имаш очи за красивото, винаги ще го откриеш. По-важно е с кого ще споделиш откритията си. И все пак, ако трябва да спомена конкретна дестинация, то това ще е Австралия, Америка, Доминикана, Малдивите. Обичам слънцето, топлината, ярките цветове на природата, особено, когато навън е зима и почти всяка есен мечтая да отлетя някъде на топло.

В какво вярвате, какви са вашите убеждения?

Вярвам в силата на човешкия дух. В силата на човешките желания. Само се огледайте – всичко, абсолютно всичко около нас, преди да стане реалност, е било нечие желание, нечия мечта. Силата на това желание е победила трудностите по пътя към реализацията му. Вижте построените катедрали – те не са паднали от небето и не Боговете са правили тухлите и проектите за тях. Във всички времена финансирането е било проблем. Но има ли желание, има ли енергия – няма прегради. Всеки от нас притежава част от небето – онова свое късче, което може да го издигне високо, ако желанията и мечтите му са достатъчно високи. Всичко е постижимо. Няма добро, което да е невъзможно. Аз много вярвам в това. Убедена съм също, че е проява на добро възпитание да водиш своите битки сам, както и да се справяш с лошото си настроение сам. Дължиш на любимите си хора усмивка, ведрост, подкрепа, грижа. Понякога трябва да видиш “отвъд” това, което те ти спестяват, за да реагираш навреме, особено когато става дума за децата. Трябва да имаш време да се “вглеждаш” в очите на хората, на които държиш. Имам прекрасни, мили родители, които ме възпитаха да устоявам, да съм изправена и да действам решително, когато се налага. Много съм им благодарна за това.

Не летя в облаците и не забравям откъде съм тръгнала. Мисля, че това е изключително важно за всеки здравомислещ човек, дори и да е Мисис България 2011 и Мисис Европа 2012 🙂

 

THE MOST SUCCESSFUL MRS. BULGARIA AND MRS. EUROPE

KATYA ROSE:

I accept success and challenges with wisdom and measure. Moderation develops the soul and educates the heart

 Mrs. Rose, you are a businesswoman and the most successful Mrs. Bulgaria and Mrs. Europe; how did your life change after the awards?

There is hardly a serious person to divide their life as „before the awards“ and „after the awards“. When your days are full of substance, awards, titles and recognition do not have the meaning that most people probably see in them because you are the one who knows how and how many obstacles you can pass through, how you struggle and how you stand up when some disappointment brings you down. But, no doubt, competitions are a challenge that develops you. You meet interesting, different people who are also in the mood to overcome and win. I am glad I had the opportunity to be part of the Mrs. Bulgaria competition, which has just celebrated 20 years since its inception. Such meetings, such activities develop the soul, educate the heart. Every new encounter in life gives you knowledge of yourself, of what you can accept, of what you reject in others, of who makes your life complete. They teach you to choose the people around you, to educate your sense of style. I very much like the word „moderation“ – that is to say, to approach things with wisdom and measure; I love, I respect, I prefer moderate people. Learning to be moderate lasts for a lifetime, and the competitions, if, of course, you have the right judgment of yourself and what is going on around you, develop moderation faster, otherwise a lifetime might not be enough. Besides Mrs. Bulgaria 2011 and Mrs. Europe 2012 awards, I have won other prestigious awards in the business domain but, of course, the greatest recognition you get is at home: the support and warmth of my family.

What does success mean to you?

Success. I do not think about it. If that word does not appear in the wording of your question, I will probably never think of it. Let me think. Success is when I am peaceful. Success is when the whole family is gathered around the table and we talk. Success is when I feel the support of my friends – no matter what for. Success is when I wake up in the morning and regardless of the troubles that everyone is having, I just smile and turn my back to all fears and worries and make coffee with a serene smile. Our world is beautiful and – yes, that’s success. In terms of work, there are decisions. We always make the right decisions in the given situation. Situations change, decisions change too. In Bulgaria most people associate success with work; I do not think that way. I also think that it is success to keep your personal world aside from the professional one. The multiple dimensions of success such as wealth, power, glory, are temporary achievements, which in most cases do not bring complete happiness and satisfaction if we are not surrounded by the love of the people. I believe that success is achievable but requires the right formula and appropriate action at the right time. In general, I obviously tend to seek success in the inner, personal world, not in the generally accepted signs of social success that bring so many people to insomnia and insanity.

Is beauty enough for a woman to be successful?

We live in a time when your appearance is the number one goal. This is a great delusion. We know that you get used to everything – even if you live together with the greatest beauty, her character, the way she communicates and meets the difficulties in her everyday life will always come to the fore. So I will mention my favorite word again: moderation – wisdom and measure. If there is moderation, there is style and a pleasant, unostentatious attitude. There are beautiful relationships at home. There are real friends. Good looks are not enough for that. In fact, beauty without substance is an extremely heavy cross to bear, one that has destroyed the soul of quite many very beautiful women. I have heard that the best advice from a father to his son is: make sure your wife is smart, beauty is just a bonus. And beauty is not forever, but there are the happy, beautiful eyes of old age, the proud posture, the inner backbone that – remember Stanka Pencheva – „if you give, do not calculate; if you lose, do not regret; pay for everything yourself, and let your pride keep your head high as an iron spine“ – that is, the beautiful substance, the inner strength – they last forever. And good looks are a gift you don’t own. It is something that, if you do not develop your personality, you just lose over time. I believe you will agree with me that proper behavior, beautiful gait, dressing style and charisma are irreplaceable companions of the successful woman who can combine the roles of a caring mother, a loving wife, a true friend and a proven professional in her field.

 What’s the most extravagant element or color in your wardrobe? What are your favorite brands?

I know about fashion. I work in fashion and interior design. My friends think that I have the talent to dress in style. I would not say my wardrobe is in one or several specific colors – I have clothing and accessories for every mood and occasion. I love bags and shoes – some are real masterpieces. Regarding my preferred brands, as a fashion-savvy person I would first put Rose Fashion as a representative of the American brand Jovani. In my everyday life I prefer brands such as Dsquared, Philipp Plein, Dolce & Gabbana, and for special occasions I usually prefer Balmain, Ermanno Scervino, Louis Vuitton, Versace, La Perla, Channel, but I have no strict rules.

Are you an impulsive person? When was the last time you acted impulsively?

I am not a person who will leave everything and run somewhere. Impulsiveness is inherent to people who do not yet know themselves well enough and who have more free time. I have too many responsibilities and I am accustomed to thinking about the consequences of any postponed and unsolved task. But when we can afford it, I can totally impulsively leave for somewhere with my family – just to enjoy our lives together.

The last gift that made you happy?

I am very grateful to my parents who have taught me to appreciate gestures of care. Receiving a gift in the proper sense is not a must. For example, last night a friend called me just to see how I was feeling. She told me I was one of the very few people she trusted. Here – that’s a gift. I love the meaning, the emotion, the love people put in something to make me happy. Again – it could be a cake, a phone call, a trip, a new home or a postcard – the care that you show is what is important. It makes your soul happy. I am one of the people who are careful with their money; that is probably why I manage to distinguish the real from the fictitious.

The best life lesson you have received so far?

Hmm, this is probably the conviction that life is an endless school where the curious, diligent, helping, sympathetic, open-minded, good (not the spineless, but the good) people who do not complain are the ones who survive. People who know that every plus has a balancing minus and that it is up to us to wisely accept the one and the other. There are no people who are all good or all bad. We are a mixture of both. We are diverse, we enjoy different things, but we are hurt by the same problems: betrayal, loss, disappointment, conflicts that are difficult to solve. I often remind myself that it is not important what your problems are, what is important is how you solve them. There are no people who are „happy“ and „tip-top“ 24/7. We usually see the beautiful outcome but we do not see the painful work before that. Smart people always have that in mind, and therefore they respect those who have achieved something. I have had good life lessons, right?

What is your idea of charity and what is the best way a famous person can help?

Charity is the result of the desires of the heart. If you start calculating and talking about it – charity disappears and is replaced by PR. It is therefore important that fame is a result of professional growth because famous people are followed, copied, serve as role models; they set the tone of the entire society. As much as we do not want it, it is a fact – people follow famous people and it is very important who is in the forefront of any nation.

Who are the people who inspire you?

I am inspired by the people who make things happen. They do not have to be dead or canonized to give me the strength to stand up and go on. I have friends who are pretty inspiring. I have sons who literally draw me forward with their good hearts, with the strength of their spirit, with the beautiful friendships they create. Of course, I love reading biographies. I like to watch historical films, I like to be carried to other ages that had everything we have today but in a different packaging. Every era needs its heroes. Beauty has always been both a gift and a curse. It depends on where you go to, it depends on your personal choice and how much you can pay for it, how you hold the guard and how you stick to the responsibility before your own conscience. I love the Stoics. Don’t Marcus Aurelius’s diaries sound quite contemporary today? Or Seneca’s letters to Lucilius about the value of time – the only thing we can never bring back or buy once we have lost it. How much did we learn from Seneca after so many repetitions over the centuries? I like the enthusiasm of Oprah Winfrey, who was raised in extreme poverty; the first African American to become a billionaire. Oprah says, „The whole point of being alive is to grow up to the complete personality that you are destined to be.“ She is an example of the fact that it does not matter where you start from, but where you go to. Princess Diana is another woman that I admire. For her short 37-year-old life she became a person beloved around the world for her tenacity, care and dedication. „I live for my sons, I will be lost without them“, Lady Diana says. Jacqueline Kennedy’s biography also touched me. She created the model of the president’s wife combining class, charm, finesse, tenacity and high intelligence. From the fashion circles, I must mention Coco Chanel and her unique flair for fashion. She was voted one of the hundred most influential 20th-century figures. Her creations are a standard of style to this day. I love Maria Callas – one of the most honest professionals I have ever heard of. A great life without professional compromises. A great woman. How many people like her do we have today? We live in a time when information is easily accessible but – again – how do we allocate our time and how do we set our priorities?

What are your favorite destinations? Where do you like to travel?

What is important for me is who I travel with! Not so much the destination but the companions, friends, family. The world is wonderful. Wherever you go, if you have eyes for the beautiful, you will always find it. It is more important who you will share your discoveries with. Still, if I have to mention a specific destination, it would be Australia, America, Dominica, the Maldives. I love the sun, the warmth, the bright colors of nature, especially in winter and almost every autumn I dream of flying to some warm place.

What do you believe in?

I believe in the strength of the human spirit, in the strength of human will. Just look around – everything, absolutely everything around us, before it becomes reality, was someone’s desire, someone’s dream. The strength of this desire has overcome the difficulties on the way to its realization. See the cathedrals – they have not fallen from the sky and it is not the Gods who made the bricks and the designs for them. Funding has always been a problem. But if there is a will, if there is energy, there are no barriers. Each of us has a part of the sky – that piece that can lift us up high if our desires and dreams are high enough. Everything is achievable. There is no good that is impossible. I very much believe in that. I am also convinced that it is a manifestation of good upbringing if you fight your battles on your own and deal with your bad mood on your own. You owe your loved ones a smile, kindness, support, care. Sometimes you have to see „beyond“ what they protect you from in order to respond in time, especially when it comes to children. You must have time to “peer” into the eyes of the people you care about. I have wonderful parents, who have taught me to be strong, to stand up and to act decisively when it is necessary. I am very grateful to them for this.

I do not fly in the clouds and I do not forget where I came from. I think this is extremely important to everyone with a common sense, even if she is Mrs. Bulgaria 2011 and Mrs. Europe 2012 🙂