Водещата внарска компания „Ейнджълс Естейт“ е акционерно дружество с основни акционери фамилия Ангелови, собственици на „Градус“. Елитната винарската изба е разположена край с. Баня, Новозагорско, върху 14 000 кв. м разгъната площ, от които половината са вкопани под земята. Това позволява гравитачното подаване на гроздето, което елиминира всяко излишно протриване на гроздовата ципа и получаването на вина с по-груби танини. Избата притежава и единствената в България сортировъчна машина. Тя селектира гроздовите зърна за зададени параметри и автоматично отделя тези, които не се вписват в тях.
Капацитетът за преработка на грозде е 850 тона. В залата за ферментация върху 3000 кв. м площ има 88 ферментатора, 15 от които френски дъбови каци. Имението разполага с две избени помещения за съзряване на вино при контролирана температура. Еликсирът се създава по нетрадиционна технология, съчетана с много ръчен труд. Основното при правенето му е емоцията, която трудно може да се предаде с думи, споделя Иван Ангелов. Може би защото човек произвежда вино от хилядолетия. „Правейки вино, се чувстваме част от тази традиция. Това не е обикновен бизнес“, допълва той.
От избата, разказват, че на мястото на имението някога е било гола поляна. Първите проекти за засаждане на лозя са в землищата на селата в съседство Баня и Червенаково. Пред сградата днес е най-новото им лозе, засято в края на м.г., с което имат общо 1500 дка лозя. Задоволяваме изцяло нуждата си от грозде от собствените си лозя, подчертавт те. Влиянието на планината и големите амплитуди в температурата, както и различните почви в лозята създават грозде с интересни аромати и вино с различни характеристики. Повечето са червени, основно Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, Сира, от белите – Совиньон, Шардоне, Траминер, Вионие. В новото лозе от 500 дка имат интересни и нетрадиционни сортове – Гренаш, Пино ноар, малко Верментино. Имаме избор да си играем и правим различни вина, споделят от компанията.
„Ейнджълс Естейт“ не е най-голямата винарна в България, макар да изглежда внушително. Но се опитва да се държи като малка винарна – работи с малки партиди грозде, прави различни вина, по различни технологии, със своя специфика и стил. Кой е стилът на „Ейнджълс“? За тях като винари е важно да правят вина, които имат обем и са вкусни, имат достатъчно мощ, без да бъдат прекалено натруфени и силни Новите лозя дотолкова, че да превземат сетивата изцяло. „Опитваме се да правим вина, които са хармонични, много приятелски настроени към храна, защото виното като цяло в България се пие основно с храна. Производството ни за последните години е скочило три пъти, но основният пазар е все още в страната. Износът, е за Холандия, Швеция, Китай, Русия, важни за винарната са вече и САЩ…
Засега винарната има туристически пакети, които включват дегустация на вина с хапки. За да бъдем перлата на българското винопроизводство, се иска адски много работа. Човек трябва да бачка здраво, всеки ден и час влагайки освен знанията, и душата си, категоричен е г-н Ангелов. Факт е, че „Ейнджълс Естейт“ постига много високо качество, оценено и признато на различни международни конкурси!
„Предполагам, че за голяма част от колегите-винари стремежът за доказване и изпипване също важи, споделя той. Бих бил щастлив да има няколко перли на българското винарство, защото това ще издърпва индустрията ни и всички ще вървят напред. Една птичка пролет не прави…“, завършва Иван Ангелов.