Всички знаем какво предизвикателство може да се окаже поддържането на добра форма докато пътуваме. Никой не иска да захвърли седмици, а в някои случаи дори и месеци прогрес, който е плод на труд и постоянство. И въпреки това, не са малко хората, които с лека ръка го правят докато пътуват.

Откъсването от всекидневието и промяната на обстановката в повечето случаи водят до “отпускане” и “подхлъзване” що се отнася до тренировъчната програма или хранителния режим, а понякога забравяме всички полезни навици, които сме градили.

Тази промяна създава временни бариери, които в нормалното ни ежедневие не съществуват. В статията ще разгледаме най-практичните съвети, които може да използваме, когато пътуваме, за да запазим резултатите си, вместо да губим постигнатото.

Практичен съвет 1 – Хидратирайте тялото си редовно

 

Много добре знаем, че тялото ни се състои от около 60% вода и че трябва редовно да приемаме течности, за да го поддържаме здраво. Пътуванията ни често са много емоционално зареждащи и ангажиращи, което ни кара да се пуснем по течението. Цял ден може да мине неусетно в бизнес срещи или в разглеждане на забележителности, които с нетърпение сме чакали да посетим.

Това са дните, в които тялото ни се дехидратира, особено ако климатът е по-топъл от този, на който сме свикнали.

Пиенето на вода ще потисне чувството за глад, което ще ни помогне с намаляването на количеството консумирана храна и респективно –  приема на калории.

Често срещано е когато ожаднеем, първо да изпитаме нужда от нездравословна храна, вместо от вода.

Затова препоръката тук е винаги да сме запасени с начин да се хидратираме, например шише минерална вода или аминокиселини, разтворени в шейкър.

Практичен съвет 2 – Планирайте добре пътуването (включително храненията)

 

Отделете необходимото време предварително да планирате пътуването си.

Започнете с мястото за престой. Опитайте да намерите хотелска стая или апартамент, които имат кухненски бокс.

Това ще ви даде възможността и свободата да си приготвяте здравословна храна, без да сте ограничени от менюто в хотелския ресторант.

Също така, добра идея е да планирате  храненията си. Проучете къде и каква храна може да си набавите по време на престоя си и направете така, че да приемате няколко пъти на ден здравословни храни, богати на протеини.

Това ще помогне и да избегнете преяждането в ресторанти, защото вероятността да влезете в заведение “прегладнели” и да поръчате няколко големи порции е по-малка.

Примери, с които може да се запасим са:

  • сурови ядки
  • плодове и зеленчуци
  • филе елена, пастърма, пуешко филе, пушена сьомга
  • консерва риба тон
  • оризовки
  • протеин на прах

Практичен съвет 3 – Подходете внимателно в ресторанта

 

Допитвайте се до обслужващия персонал на заведението, в което решите да хапнете за съвет относно ястие, което да отговаря на хранителните ви изисквания.

Ако поръчвате ястие, което се сервира със сос или дресинг, помолете да го отделят в отделна чашка. Така ще можете вие да прецените колко точно да консумирате.

Избягвайте пържени ястия и не се поддавайте на другите изкушения на масата, които събеседниците ви са поръчали. Ако ястието, което възнамерявате да поръчате идва с неподходяща гарнитура (например – пържени картофи), помолете сервитьора да я смени с по-здравословен избор (най-лесно е когато го изговорим и сменим предварително).

Повечето ресторанти предлагат пълнозърнести продукти – хлебчета, тортили, питки, паста, а дори и хляб – възползвайте се от тях.

Имайте предвид, че храненето в ресторанти винаги крие своите рискове, тъй като там често се сервират големи порции, които са с високо съдържание на мазнини, холестерол и сол.

Основният проблем всъщност е количеството и качеството на мазнината, която се използва. Най-често тя е в пъти повече, спрямо това, което използвате вкъщи като количество, а качеството почти винаги е най-бюджетния вариант.

Практичен съвет 4 – Консумирайте правилните напитки

 

Най-вероятно ще приемате повече калории от храната, отколкото по принцип сте свикнали, но това е нормално. Важно е обаче да не добавяте още повече калории с неправилен избор на течности.

В повечето ресторанти ще имате достатъчно опции с напитки, които съдържат малко или 0 калории.

Попитайте обслужващия персонал за студен или топъл чай, кафе или газирана вода, а ако не могат да предложат нищо от това – водата винаги е опция.

Важна насока за студения чай – най-популярните избори съдържат големи количества захар, които могат да са сериозен минус.

Няма нищо лошо да се отпуснем малко и да разнообразим, но трябва да се има предвид, че най-големи щети се нанасят когато:

  • комбинираме нездравословна храна, алкохол, сладко и тестено
  • липсва физическа активност
  • двете условия са изпълнени за повече от 2 дни

Затова може да прецените кое да изберете, за да ограничите негативите – само алкохол, само сладко, да не пропускате спорт или друг предпочитан вариант.

Практичен съвет 5 – Планирайте тренировки

 

Проучете къде можете да тренирате и направете план кога ще направите съответните тренировки и от какво ще се състоят те.

Не е необходимо да поддържате същото тренировъчно ниво и интензитет, както обикновено.

Ако ще пътувате за период от една седмица, то две кръгови тренировки, които натоварват всяка част на тялото с по 2-3 серии най-често са достатъчни за поддържане на форма.

Особено, ако към това се добави повече ходене, което често съпътства пътуванията ни.

Отличен вариант за ефективна кръгова тренировка са ластиците за тренировка от 11 части.

С тях има възможност да изпълните над 70 различни упражнения, като предоставят еквивалент на всяко упражнение от фитнес залата. В същото време са изключително леки (под 1 кг) и компактни – събират се в малка чанта.

Практичен съвет 6 – Ползвайте наличните спа съоръжения

 

Ако хотелът, в който отсядате има достъпни спа съоръжения – сауна, парна баня или басейн, където да поплувате, то подгответе се като си вземете необходимите принадлежности, за да се възползвате.

Това е страхотен начин да релаксирате и да се насладите на почивката си като същевременно тренирате тялото си и се поддържате в добра форма.

Ако хотелът няма такова оборудване, винаги можете да потърсите за друг такъв наблизо, където да ползвате само спа услугите.

Практичен съвет 7 – Не пропускайте закуската в хотела

 

Когато пътуваме се случва често да спим до късно и да пропуснем закуската в хотела.

Не допускайте тази грешка в следващите ви пътувания и се възползвайте от това хранене.

Блок масите на закуска в хотелите почти винаги имат достатъчно голямо разнообразие от храни и напитки.

Избягвайте пърженото и тестеното. Обърнете по-специално внимание на плодовете и зеленчуците, яйцата и месото.

От напитките – водата, чая и кафето са страхотна опция, но избягвайте соковете, освен ако не са фрешове, тъй като често предлаганите са с високо съдържание на захар.

Ако пропуснете закуската в хотела най-вероятно ще започнете деня на гладно с по-ниски нива на енергия, а само след няколко часа ще се чудите къде да обядвате, което ни води към съвет номер 3 и внимателния подход в ресторанта или когато сте на крак. По-добрият вариант за запазване на резултатите (и за джоба ни) е да закусим в хотела.

Практичен съвет 8 – Намалете количеството храна, което консумирате

Когато пътуваме, всички искаме да опитаме от местната храна. Вместо да се лишавате от вкусотиите, които са характерни за мястото, просто намалете количеството храна, което консумирате.

Поръчайте си предястие, вместо основно ястие или друга добра опция – разделете порцията с партньора си (важи и за десерта).

Още един вариант е да изядете половината, а другата част да помолите да бъде опакована за вкъщи.

Заключение

Дори спазването на няколко от съветите в статията е гаранция, че няма да загубите постигнатите резултати и да се върнете в изходна точка. Не е необходимо да изпълнявате всяка една точка и така да проваляте удоволствието от почивката си или да правите бизнес пътуването си още по-напрегнато. Изберете само това, което пасва на възможностите ви, но имайте предвид, че колкото повече усилия полагате, толкова по-добри резултати ще имате.